tisdag 16 november 2010

Scrappa egna blommor

 DSC_0009-4

Jag lovade att visa hur jag gör blommor av tyg. Det är verkligen super enkelt.

Här ser ni en bild som ser alldeles suddig ut…det beror på att de transparenta bladen ligger på varandra.

Det man ska tänka på när man ska göra den här typen av blommor är att det MÅSTE vara syntet material. Det går alltså INTE med bomull, ull eller siden. Detta beror på man materialet ska smälta i kanterna och inte börja brinna.

När du ska testa vilken typ av material det är är det bra att ha vatten när till hands, ex vid en diskbänk. Klipp en lite bit av tyget (5 * 5 cm). Tänd ett ljus och för in materialet mot lågan men inte hela vägen in i lågan, det är värmen vi vill åt, inte själva elden!! Om det är syntet material så rullar/drar kanten på tyget ihop sig och det bildas en hård plast kant där det är smält. Det kan börja brinna i syntetmaterial också men då håller du kvar materialet för länge eller är för nära lågan. Dessa små eldsvådor brukar man lätt kunna blåsa ut, om inte släng den i diskhon och spola vatten. Låt materialet smalna några sekunder innan du tar i plastkanten, annars får du HET smält plast på fingrarna. Det gör ont kan jag personligen intyga….:-)

Om det inte är syntetmaterial så bildas ingen hård kant utan det ser bara brunt ut och det är framför allt mycket svårare att släcka när det börjar brinna. Om man då försöker blåsa ut lågan så kan det lätt börja brinna mer. Släng den i så fall i diskhon och spola vatten.  Elden gillar ju som bekant syre.

TIPS! Om ni är på semsterter och ska köpa siden kan ni använda er av detta test. Be att få ett klipp av det “äkta” sidentyget. Värm på kanten med en tändare, om materialet smälter….jag då vet ni att ni INTE ska betala sidenpriser….

Nog om material lära.

DSC_0010-5

En närbild på hur blombladen ser ut innan de är smälta.

DSC_0011-6

Så här ser det ut efter att de är värmda. Jag brukar hålla bladen i handen men man kan säkert även använda en pinsett och sedan drar jag kanten på tyget längs lågans värme. Olika material reagerar olika snabbt. Generellt kan man säga att ju tunnare materialet är ju mindre värme behöver det för att smälta.

DSC_0012-7

Tyll tex smälter suuuper snabbt.

DSC_0013-8

Här är ett tyg som var extremt plastigt från början. På kanten kan ni se att färgen är mörkare eftersom tyget har blivit tätare där.

DSC_0016-9 DSC_0018-10

Här ser ni hur blommorna kan se ut när de är monterade. Jag brukar lägga 3 av samma sort i varje “lager”. Det lättaste är att börja från toppen och sätta fast bladen allt eftersom på en brad.

DSC_0021-11

DSC_0027-15

DSC_0022-12

Här har jag pyntat blomman lite med fjädrar.

DSC_0024-13 DSC_0025-14

Jag har nästan bara svarta tyger hemma, men jag är sugen på att testa med lite färg också.

Hoppas att någon blev lite inspirerad och att mina instruktioner inte blev för omständiga.

Tack för att du tittade in till mig!

3 kommentarer:

 1. Blommorna blev helt underbara. Nu måste jag ut och handla tyg så jag kan testa de här blommorna. Hoppas det går att köpa mindre än en meter. Tack för inspirationen. kramar Katarina

  SvaraRadera
 2. Tusen tack för att du delar mef dig. Blommorna är sååå snygga./malinz

  SvaraRadera
 3. Kanonläckra! Tack för turorialen:)
  Guld var väl att ta i;)
  Tack vännen!
  Kram Tesa

  SvaraRadera