söndag 31 oktober 2010

Pralintillverkning

 Mina bloggbilder 2010 001-1

Jag och min son har börjat göra praliner. Eller rättare sagt vi har gjort den en gång förut och det här är vårt andra försök. Jag kan ärligt säga att det var tur att jag inte ens försökte mig på att ta några bilder förra gången med tanke på att jag hade choklad upp till handlederna då……inte kul att få åka till kamera affären och förklara hur i hela friden jag fått in choklad i min Nikon kamera… :-)

Mina bloggbilder 2010 003-2

Pralinformarna kommer från Pralinformar.se. Vi har läst in oss lite på hur man tempererar choklad, vilken sorts choklad som är bäst och…ja, det här är en hel vetenskar har jag nu förstått. Men som med allt – man gör som man själv tycker och man lär sig av sina misstag.

På bilden ovan ser ni att vi gjort choklad skalet. Detta ska sedan stå och stelna innan det är dax för nästa steg.

Mina bloggbilder 2010 006-3

Här ser ni min son som under full koncentration häller ner björnbärskräm i formarna.

Lite choklad på hakan blir det lätt eftersom man MÅSTE smaka på chokladen för att veta att den är värd att jobba med..

Mina bloggbilder 2010 007-4

Lillasyster övervakar arbetet.

Mina bloggbilder 2010 010-5

Så här ser formarna ut när de är fyllda. De hjärtformade till vänster har björnbärskräm och de diamantformade har nogat. När fyllningen har stelnat ska man hälla på mer choklad som ett lock och därför ska fyllningen inte gå hela vägen upp till kanten.

Mina bloggbilder 2010 015-7

Så här blev pralinerna när de var färdiga. De hjärtformade med börnbärsfyllning var lite svårare att få ur formen. Jag är säker på att det beror på fyllningen eftersom vi använde dem förra gången och då fyllde dem med nogat. Då gick det hur lätt som helst att få ut dem.

Nu ska vi äta praliner och läsa på lite mer om fyllningar….

Ha en bra helg!

1 kommentar:

  1. Mumma vad härligt gott det ser ut. Ja, nu ser man ju verkligen vem dottern är lik, en kopia av dig:)
    Ha det bäst!
    Kram Tesa

    SvaraRadera